Bir pastel kalemini bastırarak veya bastırmadan kullandığımızda çıkan sonuç bir renk değişimi değil bir ton değişimidir.
Bir de rengin ton değeri var ki bu; o rengin parlaklık, yani şiddet derecesidir. Renklerin ton değerleri en açıktan en koyuya doğru gider. Tonal değeri görebilmenin en basit yolu, siyah-beyaz bir fotoğrafı gözümüzde canlandırmaktır. Açık koyunun çeşitli dereceleri tonal değerin dereceleridir.
Renkler, açık veya koyu oluşlarına göre tonal değer olarak fark edilebilirler. En doğru tonaliteyi bulabilmek için, iyi bir görüş muhakemesine sahip olmalıdır. Buna varmak için çok müşahede yapmalı, çizdiğimiz desenin çeşitli bölümlerini akıllıca düşünmelidir.
Meselâ; bir manzarada dağların gökyüzünden hangi ölçüde, ne kadar nispette daha koyu olduğunu kestirmek lâzımdır.
Bir başka misal; yola düşen güneş ışığının ufuktan, gökyüzünden daha açık olup olmadığını kestirmek süreceğimiz rengin tonalitesini tanımak bakımından çok önemlidir : Çünkü, resmin çeşitli bölümlerinin ton değerleri renkten daha önemlidir. Konuyu tonalite bakımından görebilmek için ona gözlerimizi kırparak baktığımızda açık-koyu farklarını daha iyi görebiliriz. Ayni metodu çalışmamızı yaptığımız kâğıda da uygularsak tonları kâğıda daha iyi yerleştirme imkanı buluruz.