Pasteli kâğıt üzerine, dört şekilde tatbik ederiz.
- — Pastel parçasını baş ve işaret parmaklarımız arasında yanlamasına tutarak kâğıt alanını tamamen örtecek biçimde bir tarz uygulayarak yapılır. Yani renk bantları biçiminde bir tatbik tarzı tutarız.
- — Parmaklarımız arasında pastel kalemini bütünüyle tutup ucuyla çizgiler çizerek.
- — Bütün pastel kalemiyle, Fransız Empresyonistlerinin noktacı (pointilist) tarzında, önceden belirlenmiş bir konuya göre kâğıt üzerinde renk noktaları ve lekeleri yaparak.
- — Yukarda söylediğimiz, renk bantları, çizgiler, noktalar metodlarım beraber kullanarak bir sistem geliştirmenin yanında buna ilâveten, istersek pasteli kâğıt üstünde parmakla veya bir bez yardımıyla oğarak bir sistemde geliştirebiliriz. Bu oğma metodunu sık sık kullanmamalıdır. Çünkü netice kötü de olabilir. Fakat bu metodla küçük bir alana istediğimiz bir renk nüansını vermenin üzerine, net bir biçimde, açık koyu, çizgiler çizerek bu renk nüansını desenle süsleyebiliriz.