Pastel resim tekniği, çabuk bozulabilir olmasına rağmen, ve her kademedeki çalışanlar arasında, çalışma rahatlığından ve kolaylığından dolayı çok tutulan ve sevilen bir teknik olmuştur. Bu teknik ile yapılan resimler, hava tesirlerinden ve nemden (rutubetten) korunmaya muhtaçtır. Büyük desen ustalarının Louvre Müzesinde pastel ile portre çalışmaları vardır. Bunlar bugün bile ilk tazeliklerini korumaktadır. Bu teknik malzemenin renklerinin yumuşaklığı, bilhassa portre anlatımında çok uygun düşmektedir.
Pastel, bütün konulara tatbik imkânı olan ve iyi neticeler veren bir resim tekniğidir. Günümüz de, yüksek kalite gösteren çalışmalar bu teknikle maalesef enderdir. Günümüz sanatçıları pastel boyalarını yeni teknikler içinde kullanabilmek için diğer tekniklerle karıştırmayı deniyor ve yeni imkânlar buluyorlar, öyle canlı boyalar kullandılar ki, adetâ yağlıboya tesirini yaşatıyorlar.
Şu noktaya kuvvetle inanç beslemeli : iyi bir pastelci olmak için, her halde desende çok ileri ve marifetli olmak lâzımdır. Kiremit kırmızı kalem (cont6 crayon), beyazla renkli kâğıt üzerine çizilen desenler hakkında derin bir bilgiye ihtiyaç vardır. Her çeşit kalem teknikleri ile çalışmış olmak, estomp kullanılmasını öğrenmiş olmak, pastel çalışmalarını kolaylaştırıcıdır. îyi bir teknik için, bizden evvel bu malzemeyi hakkıyle kullanmış saygıdeğer artistlerin eserlerini incelememiz ve onlardan çok şey öğrenebileceğimizi bilmem söylemeye lüzum varımdır? Pastel tekniği alanında : (Van Gogh, Watteau, Gauguin, Degas, Picasso…) gibi artistler çok kıymetli eserler verdiler.