Suluboya kâğıdını hazırlamak
Resme yeni başlayanlar orta kalitede daha sonra daha iyi kalite kâğıt seçmelidirler, iyi kâğıt gözle tanınır (140 gr’lık kâğıtlar genellikle en iyisidir), özel ihtiyaçlara göre kâğıt daha hafif veya daha ağır olabilir. Kâğıtta üç tip satıh vardır. Düzgün, orta düzgünlükte ve kaba tip.
Düz kâğıtlar ince detaylar içindir. Kaba kâğıt ise empresyon içindir. Kâğıdımızı suluboyada germek için 16 X 20 santimetrelik bir altlık satın alınmalı ve üzerine tesbit edilmelidir.
Kâğıdı ıslatarak dört bir tarafından tutturun, kâğıt kururken gerilir ve ütülenmiş olur. Kırda bizim hoşlanacağımız bir manzara karşısındayız, oturup çalışmalıdır. Taslak için bir deste kâğıt alınız.
Desen veya kompozisyon hakkında tamamen karara varıncaya kadar kurşun kalem ile bir çok küçük notlar alınız. Kullanılmayanları solda tutalım.
Suluboyada açık veya koyu renklerden hangisinden istersek başlanabilir. Eğer Sulu boyayla gereğinden fazla resmimiz üzerinde durur ve çalışmayı devam ettirirsek, resmimiz karanlık ve bulanık olacaktır. burada anlatmaya çalıştığımız renkler üzerinde gereğinden fazla çalışılmamasıdır.
Göze hoş gelecek bir suluboya resmin en ince detayı; başlangıçta planlanmasındandır.
Suluboya’da hata sonradan düzeltilemez. Suluboya şeffaf yapısından dolayı yağlıboyadan ayrılır. Suluboya çalışmanın çekiciliği şeffaf olmasına bağlı olduğundan en iyi materyali kullanmaya çalışmalıdır.
12 numara samur fırça geniş alanları boyamakta uygundur.
Boyamız tüp ise en azından bir porselen tabak veya bir temiz camın altına beyaz kâğıt koyarak palet niyetine kullanılabilir.