Suluboyayı zamk ile çalışma; inceltici olarak arap zamkı: Arap zamkı ile tatbik edilen suluboya tamamen şeffaf kalır. Renk, daha çok kalınlaşır, o halde çabuk dağılmaz (kâğıt üzerinde).
Renk uzun zaman ıslak kaldığından, tatbik edilen renk tabakasını kâğıt üzerine dağıtmak için daha çok zaman vardır. Fırça suda çalkalanmıştır ve renk arap zamkına karıştırılmıştır.
Renk kuru veya ıslak olsa da, normal suluboyadan daha kolayca kaldırılabilir. Rengin kazınması ve glasi uygulanması kolayca gerçekleştirilir. Bu teknik az veya çok yağlıboya resim tekniğine tekabül eder.
Pürtüklü kayalar ve ifadeler için kazıma yapılabilir ve tekrar çalışılabilir. Renk nemli fırça yardımı ile kaldırılır.
Çok defalar çalışılabilinir: Boyama, kazıma, rötuş, glasi, yeniden kazıma v.s. Bunlar tatmin edici tesir bulununcaya kadar sürdürülür.
Suluboya resme yeni başlayanlar bu teknikle iyi neticeler elde edeceklerdir, çünkü, bu teknik klasik suluboyadan daha zor değildir ve daha çok düzeltmeye imkân verir.
Renk parlaklığından biraz kaybeder. Bunun için, tercihan az renkli arap zamkı kullanılmalıdır. Sarımsı renkli zamk kullanılmamalıdır. Renksiz olan zamk tercih edilmelidir. Bu teknikle çalışılmış suluboyaların çok nemlendirilmesinden ve rutubetli yerde tutmaktan sakınmalıdır.
Zira zamk yumuşayabilir( eriyebilir). Eseri sergilemek için yeterince kalın bir paspartu yapmalı, cam kullanmalı fakat cam, resme temas etmemelidir.