Tonal değerleri — renge ait koyuluk ve açıklıkları — en iyi şekilde öğrenmenin yolu
1) Tek renkli çalışmalar yapmaktır. Bu tür bir armoni tek bir renk pastel kullanarak fakat bu rengi kâğıt üzerine fazla veya az bastırarak çok veya az şiddette tonlar elde ederek yapılan çalışmalardır.
2) Bir başka şekilde, açıktan koyuya doğru beş gri pastel kullanılarak seçilen renge uygun renkli bir kâğıt ile tatbik edebiliriz.
Meselâ; bu kâğıt koyu yeşil bir kâğıt olabilir. Bir başka uygulama da renkli bir kâğıt ile biri koyu biri açık iki pastel ile çalışarak da bir tatbikat yapabiliriz.
Bu iki metoda alıştığımız zaman bütün bir deseni yeni başlayanlara tavsiye edebileceğimiz gri serisiyle açıktan koyuya doğru çalışabiliriz. Bu tür çalışmayla her konuyu her türlü renkte füzen kâğıdı dediğimiz ingres kâğıdı üzerine çalışabileceğimiz şüphe götürmez.
Fakat en kolayı natürmort yapmak için bir gurup basit objeyi kompoze etmektir. Konu seçiminde çok hırslı olmamamız gerektir.
Bir iki obje yeterlidir. Işığı önden veya arkadan değilde yandan gelmesini ayarlamamız lazımdır. Böylece, bu ışık vaziyetinde konu daha iyi aydınlanacak ve hacimler, koyuluk ve açıklıklar, renkler daha berrak kendilerini hissettirecektir.
Konunun boyutlarını aşağı yukarı kâğıda aktarılması okullarda çok tatbik edilen bir desen taktiğidir. Konu olarak, bir şişe veya bir elmayı aldıysak kâğıt üzerine Pastel ile bu objelerin gerçek boyutlarını çizmeli. Bu çalışmaların amacı tonal değerleri iyi değerlendirmek ve pastellerimize hakim olmaktır.
Tonal değer önemlidir, çünkü tonal değer objelerin yapısını, formunu, derinlik ve atmosfer izlenimini, ışık ve gölge oyunlarını aksettirir. Renk ifadelerine ve anlatımlarına geçmeden ton derecelendirmelerine hakim olmalıdır.